Hoe kom ik aan mijn dekseltjes

Uiteraard door regelmatig ergens koffie te drinken. Is voor mij geen probleem, zolang ik maar niet de melk moet opdrinken. Ik lust helemaal geen melk. Natuurlijk brengen ook familie en vrienden dekseltjes voor mij mee. Doordat ik mijn verzameling presenteer op hobby-verzamel beurzen krijg ik ook spontaan dekseltjes toegestuurd. Ook een intervieuw op radio helpt.

Na van loop van tijd kwam ik er achter dat er in Nederland een vereniging bestond van verzamelaars van deze dekseltjes. Het lidmaatschap was dan ook snel geregeld. Intussen al 25 jaar. Deze vereniging I.V.K.D. komt 6x per jaar bij elkaar en dan wordt er volop geruild. Van lieverlee kom je dan ook in contact met verzamelaars in in het buitenland. Ook een bezoekje aan een ruil dag in Zuid Duitsland bij de Duitse vereniging is leuk om te doen. Zo is er al heel wat contact met Duitse en Zwitserse verzamelaars. Dan wordt het leuk. Je stuurt elkaar de nieuwste exemplaren toe en jij krijgt ze weer uit het buitenland. Het gaat steeds verder. Er wordt een beroep op je gedaan, wil je niet in het bestuur plaats nemen. Ja hoor, nu twee functies in zowel de Nederlandse – als de Duitse vereniging. 

Nu waren in Nederland altijd afhankelijk van wat er in Zwitserland bekend was over nieuwe uitgaven in Europa. Dat ging irriteren, wij liepen steeds achter de feiten aan. Dus zelf aan de slag. Nu zijn we zover dat wij bijna met alle bedrijven contact hebben en dat zij steeds meer bereid zijn ons rechtstreeks een doosje melk cupjes te verkopen of zelfs doneren. Met de grote multinationals blijft het moeilijk.

Zo langzamerhand wel een hele dagtaak, maar leuk om te doen. 

Hoe verwerk ik nu mijn dekseltjes

ik neem het cupje altijd met inhoud mee naar huis, ik gebruik de melk toch niet.

Dan komt mijn ontkop machientje te voorschijn, het cupje in de uitsparing, haal het hendeltje over en het dekseltje met het randje plastic blijft bovenop liggen en het cupje met de melk valt in het bakje. Het is altijd belangrijk dat er een randje van het cupje eraan blijft zitten. Hierna leg ik het, na het verwijderen van de melk resten 1 – 2 dagen in een pot met wasbenzine. Het resultaat is dan dat de lijm loslaat en het dekseltje niet beschadigd is. Nog even in een sopje en dan is het dekseltje album klaar.

Uiteraard kan het ook met een schaartje of een scherp mesje bewerkt worden. Pas wel op voor het spatten van de melk.